Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Livsviktigt

Kategori:

Hej! Det här inlägget är en repris på ett gammalt inlägg.
Dels för att blogg.se har fuckat upp det och för att det ska vara sökbart på google igen :)
Det kommer fler som dessa kontenuerligt.
 
Ibland hittar man något ... livsviktigt. Och jag måste dela med mig:

Cassandra film 
"Vår verksamhet är att producera filmer med en humanistisk grundton. Vare sig det handlar om att beskriva psykvården eller musikalartister. Alla förstår ett språk som härstammar från hjärtat. De flesta vill se och höra en god historia berättas - och bli berörda. Vare sig den är komisk, dramatisk eller visuellt spektakulär. Det är utgångpunkten i vårt arbete."
 
Tyvärr kostar filmerna hur mkt som helst och är till för insutioner och för föreläsningar. Men det ska gå att se på filmen via  informationssidorna om varje film. Men jag kan inte se dom, kan ni?
Länk till hemsida och visning av filmer


Tre utvalda filmer:


Sandarinernas sång
I denna "spegel av själen" får vi möta en människa som slåss för sin värdighet, fast hon är drabbad av återkommande psykoser. Filmen bidrar till att öka kunskapen hos alla som arbetar inom psyk-vården.

Trailer:
 



Leva mitt liv
Vi får följa Klas och Patricias återhämtning från schizofreni. Filmen handlar om hur två människor kämpar sig ur en svår psykisk sjukdom.

Trailer:
 


Ett tyst rop i natten
En sen höstnatt. Spännbälte, medicinering och ett kalt rum. Demoner och hjärnspöken klänger sig fast i en kvinnas trasiga själ. Hon har just tagits in på en psykiatrisk klinik. Tillsammans med sina röster, minnen, och ett spöke försöker hon genomleva ytterligare en lång, mörk natt.

Trailer:
 

Film som endast tyvärr visas med föreläsning:

Att leva med en trasig själ
Filmens huvudperson beskriver psykosens totala omöjlighet. Hans beskrivning av den psykotiska världen som en dödens stenöken och omvärlden - den värld vi delar med vår medmänniska - hotar med existensens undergång. Han ger insikt i tillståndets fasa. Här finns också kvinnan som lyssnar och levandegör huvudpersonens inre bildvärld. Här finns en väns stilla men helt omslutande närvaro när huvudpersonen får modet att inför fotografier göra sina minnen och sin tolkning av barndomens upplevelser tillhöriga sin egen uppväxt. I dokumentärens avslutande sekvens kommer modern honom till mötes, inte som i barnets tidigare kvarblivna tolkning, utan som en livgivande och älskvärd Mor. Som ett Du.

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: