Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Antidepressiva läkemedel

Kategori: Tips till psykpatienter


Antidepressiva läkemedel

Här kommer lite information om antidepressiva läkemedel och de olika typerna som finns. Det är ju en hel vetenskap, och därför tänkte jag klargöra en del ord man använder. Om du vill veta något om din antidepressiva rekommenderar jag självklart Fass - där står allt du behöver veta om din medicin.
Självklart måste Du ta all information med en nypa salt, speciellt biverkningarna. Hur man reagerar av medicinerna skiljer sig oerhört från person till person, samt dos. Ni får gärna komma med era egna erfarenheter av mediciner men tänk på att biverkningar ofta är personliga och inte generella.
Antidepressiva kan fungera på en, och vara helt hjälplös för en annan. Det kan också påverka om man har, och vad för storts terapi man får.
Ska senare göra ett inlägg om lugnande och insomnings och sömn-preparat.
Har jag missat något tycker du? Skicka ett mejl [email protected] eller skriv en kommentar!

Länkar jag använt mig av:
En bra blogg
Ångest.se
Web4health

De vanligaste antidepressiva:

Sensava l, Nortriptylin - depression
Anafranil - depression, panikångest, agorafobi, tvångssyndrom
Aurorix - depression, social fobi
Buspar - ångest, oro, rastlöshet
Cipramil - depression och pa nikångest
Efexor Depot - depression, generaliserat ångestsyndrom, social fobi, paniksyndrom
Fevarin - depression, tvångssyndrom
Fontex - depression, tvång, hetsätning
Seroxat - depression, panikångest, tvångssyndrom, social fobi
Zoloft - depression, tvångssyndrom, paniksyndrom
Edronax - depression
Nefadar - depression
Remeron - depression
Tolvon - depression

 



SSRI - Preparat
SSRI = Selektiv Serotoninåterupptagshämmare
Medcinerna är utvecklade för farmakologisk behandling av depression. Men hjällper även vid andra psykiatriska störningar och beteendeproblem såsom tvångssyndrom, panikångestsyndrom, social fobi, ätstörningar som bulimia nervosa, och problem med impulsivitet.
Serotonin är en neurotransmittor i hjärnan, som man tror är mycket involverad i orsakerna till depression. Därför har mediciner som särskilt påverkar denna neurotransmittor utvecklats. Serotonin är viktigt för välmående och gott humör. SSRI-preparat fungerar så att de förhöjer tillgängligheten av neurotransmittorsubstansen serotonin i hjärnan. De kan få stopp på oroande eller återkommande (obsessiva och/eller tvångsmässiga) tankar och beteenden och de kan sänka ångestnivån. Emellertid tar det minst en till två veckor innan patienten känner av medicinens positiva effekter.
Det finns sex stycken serotoninåterupptagshämmare: fluvoxamin, fluoxetin, paroxetin, sertralin, citalopram och escitalopram oxalat.


Biffekter:

· Illamående, förlorad aptit, diarré.

· Ångest eller irritabilitet.

· Sömnproblem eller sömnighet.

· Förlust av sexuellt begär eller förmåga.

· Huvudvärk och yrsel.

· Viktökning.

.
Sluta aldrig plötsligt med ett SSRI-preparat (eller något annat anti-depressivt medel).
Användningen av dessa bör trappas ned långsamt och endast under läkares uppsikt. Att abrupt sluta med sådana preparat kan orsaka negativa bieffekter eller ett återfall in i en ny depressiv episod


Tricykliska anti-depressiva medel (TCA-preparat)
Dessa mediciner balanserar särskilda kemiska substanser i hjärnan (neurotransmittorer) som orsakar depression när de är i obalans. När de kemiska substanserna är i balans kan depressionssymptomen försvinna. TCA-preparat tar bort depression i runt 60 procent av fallen. 
 



Aitriptylin (Elavil/ Saroten/Endep/Vanatrip/Tryptizol)
Amitriptylin hör till en grupp av preparat som kallas tricykliska antidepressiva. Det påverkar kemiska substanser i hjärnan som kan komma i obalans och orsaka depression.
Amitriptylin används för att dämpa depressionssymptom som känslor av ledsnad, värdelöshet eller skuld; förlorat intresse för dagliga aktiviteter; aptitförändringar; trötthet; för mycket sömn; sömnlöshet, samt tankar på döden eller självmord. Det används även ibland för att behandla vissa former av smärta.


Klomipramin (Anafranil, Clomipramin)
Klomipramin tillhör gruppen tricykliska antidepressiva läkemedel. Klomipramin påverkar substanser i hjärnan som kan hamna i obalans och orsaka tvångssyndrom.
Klomipramin lindrar vanligtvis tvångssydromets symtom, såsom återkommande tankar och/eller upprepande handlingar.


MAOI-preparat
Dessa mediciner balanserar särskilda kemiska substanser i hjärnan som kallas neurotransmittorer genom att minska mängden monoaminoxidas, som bryter ned neurotransmittorer. När dessa kemiska substanser är i balans, dämpas depressionssymptomen.  Det finns följande: isocarboxazid, fenelzinsulfat, tranylcyprominsulfat.


Monoaminoxidashämmare (MAOI-preparat) ges vanligtvis till människor med depression som:

· inte blivit bättre av andra anti-depressiva medel.

· inte klarar bieffekterna som kommer av andra anti-depressiva medel.

· har tidigare positiva erfarenheter (personliga eller inom familjen) av framgångsrik behandling med MAOI-preparat.

· har ovanliga depressionssymptom ("neurotisk" eller "atypisk" depression med drag som är motsatta de vanliga symptomen vid depression, det vill säga ökat sömnbehov, ökad aptit och ökad vikt).

MAOI-preparat rekommenderas inte för barn eller tonåringar.


MAOI-preparat påverkas av vissa matvaror, drycker och andra mediciner. Abstinenssymptom kan uppstå om man slutar tvärt med medicinen. Istället bör dosen minskas gradvis under en fyraveckorsperiod.
Vanliga bieffekter är: muntorrhet, sömnlöshet, ökad hjärtfrekvens, sömnighet, suddig syn, aptitförändringar, muskelryckningar och rastlöshet samt förlust av sexuell önskan eller förmåga.


Skillnaden mellan MAOI (Nardil, Parnate, alltså första generationen antidepressiva) och RIMA (Aurorix, en senare variant av samma mekanism. Det finns två typer av mono amino oxidas som bryter ned transmittorsubstanserna, en som finns i CNS och en som finns i tarmen. RIMA hämmar bara den i CNS, och man får således önskad effekt (hämmat enzym, dvs mer transmittorsubstanser) utan de biverkningar som gjorde MAOI problematiska, alltså att man inte får äta mat med för mycket tyramin i (banan, rödvin, vissa ostar etc). Aurorix är ett bra medel, som man visserligen måste ta flera doser per dag av, men som verkar snabbare och går snabbare att sätta ut om så behövs.



Ctalopram (Celexa, Seropram, Cipramil)
Citalopram går under läkemedelsklassificeringen; selektiva serotoninåterupptagningshämmare (SSRI-preparat). Citalopram påverkar substanser i hjärnan som kan hamna i obalans och orsaka depression. Citalopram används vid behandling av depressioner.

Bverkningar:

· Allergisk reaktion

Detta är inte något typiskt för just SSRI-preparat utan kan uppstå vid all behandling med läkemedel. Typiska symptom på en allergisk reaktion är svullna läppar, tunga eller hals, svårigheter att andas, hjärtklappning eller hjärtrytmproblem.

· Blödningar i huden

I sällsynta fall kan SSRI orsaka blödningar. I sådana fall bör man omedelbart kontakta läkare och akutmottagning.

· Lågt blodtryck med yrsel och svaghet

· Högt blodtryck (med intensiv huvudvärk och synrubbningar)

· Frossa eller feber

Om du upplever några av de mindre allvarliga biverkningarna nedan, fortsätt ta citalopram, men kontakta din läkare:

· Huvudvärk, skakningar, nervositet, oro eller ångest

· Illamående, diarré, muntorrhet, vikt- eller aptitförändringar

· Trötthet eller sömnsvårigheter

· Minskad sexlust, impotens eller svårigheter att få orgasm eller utlösning 

Andra biverkningar utöver de som listas här kan också förekomma. Rådgör med din läkare om du upptäcker några förändringar eller oönskade biverkningar under tiden du medicineras


Buspar (Buspirone)
Buspirone är ett läkemedel som används vid ångestsyndrom och som har en annan verksam mekanism än vanliga benzodiazepinpreparat eller ångestreducerande läkemedel (inga GABA-effekter). Den verksamma mekanismen är dock ännu inte känd, men det verkar som att den påverkar serotoninreceptorerna (5-HT1a), vilket kan ha effekter på ångestsymtom.
Buspirone har ingen lugnande effekt, vilket andra ångestreducerande läkemedel har. Användning av preparatet leder inte till beroende och kan därför även användas på patienter som varit drogberoende. Buspirone bör inte kombineras med monoaminoxidashämmare.

Använd inte alkohol eller andra lugnande medel om du samtidigt tar buspirone.

Många kontrollerade försök med buspirone har gjorts på patienter med generaliserad ångest syndrom (GAD). Många patienter lider av samtidiga depressionsymtom och eftersom buspirone är ett antidepressivt preparat, kan det vara lämpligt att behandla patienter med buspirone. Kliniska undersökningar visar att endast en långvarig behandling leder till en förbättrad effekt, därför klarar vissa patienter inte av preparatets biverkningar eftersom de inte direkt känner någon förbättring. Det tar åtminstone 7-14 dagar innan ångesten reduceras.

Bverkningar: yrsel, sömnsvårigheter, trötthet och huvudvärk. Vissa patienter upplever även magproblem och/eller illamående. Läkemedlet har inga lugnande effekter, men vissa patienter upplever att de blivit tröttare av preparatet.
Uppsök alltid läkare om du känner av någon form av muskelspasmer, huvudryckningar eller okontrollerande tungrörelser. Dessa symtom är dock väldigt sällsynta.



Nefazodon

Nefazodon är en mix av SSRI och ett annat preparat. Den är lika effektiv vid behandling av depression som SSRI-preparat och den har även liknande bieffekter. De vanligaste bieffekterna av Nefazodon är:

· Muntorrhet

· Suddig syn

· Förstoppning

· Lågt blodtryck

Ytterligare negativa bieffekter av Nefazodon är möjliga men ovanliga. Sådana kan vara allergisk reaktion, illamående, ringningar i öronen, huvudvärk, sömnlöshet och möjligtvis slaganfall. Den är fri från bieffekter i mag/tarmområdet och sexuella bieffekter som SSRI-preparat har. Den är mer lugnande så den hjälper vid sömnbesvär, men den medför visst blodtrycksfall vid ändring av position (exempelvis sittande till stående).
Nefazodon hydroklorid bör inte tas om patienten tidigare fått en allergisk reaktion på denna medicin. Den bör inte heller användas om patienten tar något MAOI-preparat.

 

Ecitalopram
Nyligen kom en ny förbättrad version av det selektiva seretoninåterupptagningshämmande (SSRI) läkemedlet citalopram, gjord av amerikanska FDA (augusti 2002), ut på marknaden.
Escitalopram är en ny form av det storsäljande och patenterade läkemedlet citalopram. Den huvudsakliga idén är att separera de två isomermolekylerna i läkemedlet från varandra eftersom det endast är den aktiva enantiomern som bidrar till den antidepressiva effekten. Genom att ta bort den inaktiva R-isomeren blir effekten starkare och verkan snabbare, samtidigt som det minimerar risken för biverkningar. Det finns dock begränsad kunskap om hur läkemedlet egentligen fungerar.



GABA
GABA (gamma-amino-smörsyra) är en neurotransmittor som finns i hjärnan och som förhindrar överföring av impulser inom det centrala nervsystemet. GABA är en signalsubstans som tillverkas i hjärnan och som inte kan passera genom blod-hjärnbarriären. Detta betyder att tillförandet av extra GABA till systemet, inte ger någon effekt, eftersom det inte kan transproteras via blodet till hjärnan.
En del läkemedelsförsäljare försöker öka användandet av GABA vid behandling av ångest, depression eller ökningen av tillväxthormoner.
Om en patient känner av några effekter av dessa preparat är det inget annat än en placeboeffekt. Det finns inte någon vetenskaplig undersökning som har stärkt teorin om att behandling med GABA hjälper till vid ångest och depression.


Venlafaxin
Det är den första blandade serotonin- och noradrenalinåterupptags-hämmaren. Den har samma fördelar som tricykliska anti-depressiva och färre nackdelar.
Den har bieffekter som liknar SSRI-preparatens. De vanligaste bieffekterna är:

· Förstoppning

· Huvudvärk

· Viktförlust

· Muntorrhet

· Lätt kolesterolökning

Andra allvarligare bieffekter är ovanliga med kan innebära allergisk reaktion, snabba hjärtslag, illamående, yrsel, ångest, suddig syn, sömnlöshet, förhöjt blodtryck och slaganfall.
Venlafaxin bör inte tas om patienten tidigare fått en allergisk reaktion på denna medicin eller om patienten redan tar ett MAOI-preparat. Varning för att venlaxafine (Effexor) kan ge svåra abstinenssymptom i flera månader när man slutar använda dem.

 
 
Obs! Detta är ett gammalt inlägg från 2008.
Vissa länkar kanske ej stämmer.
Inlägget går i repris för att det ska vara sökbart på google
samt andra inställningar

 

KOMMENTARER:

  • ida säger:
    2009-03-07 | 18:52:55
    Bloggadress: http://trainunderwater.blogg.se/

    hej, jag åt fluoxetin i ungefär ett halvår och blev bara mer och mer deprimerad och fick mer och mer ångest, och trots att medicinen helt klart hade motsatt effekt på mig så ville min läkare bara höja dosen, tills jag bestämde mig för att sluta eftersom det var ohållbart, och vips, efter att ha pratat med läkaren trappade jag ner och mådde genast bättre. Hur de fungerar är helt knäppt individuellt, och läkare = inser inte när de har gjort fel (även om jag fick ett förlåt och en medgivan om att det var fel medicin).

    kram

  • Svempa säger:
    2009-03-08 | 11:37:50

    Jag tänkte bara påpeka skillnaden mellan MAOI (Nardil, Parnate, alltså första generationen antidepressiva) och RIMA (Aurorix, en senare variant av samma mekanism. Det finns två typer av mono amino oxidas som bryter ned transmittorsubstanserna, en som finns i CNS och en som finns i tarmen. RIMA hämmar bara den i CNS, och man får således önskad effekt (hämmat enzym, dvs mer transmittorsubstanser) utan de biverkningar som gjorde MAOI problematiska, alltså att man inte får äta mat med för mycket tyramin i (banan, rödvin, vissa ostar etc). Aurorix är ett bra medel, som man visserligen måste ta flera doser per dag av, men som verkar snabbare och går snabbare att sätta ut om så behövs.

  • Ludmilla säger:
    2009-03-08 | 21:09:15
    Bloggadress: http://ludmilla.se

    Jag tror att det är bättre att man skriver ut preparatnamnet i en översiktslista än Läkemedelsnamnet. Det finns ju så otroligt många mediciner som är samma sort fast med olika namn som du ju vet. T ex Zoloft-Sertralin

  • JosefinEmilie säger:
    2009-03-08 | 21:27:10
    Bloggadress: http://regnblomma.blogg.se/

    Hmm inte visste jag att Buspar är en antidepressiv!? Men du kanske har rätt :)

  • Pia säger:
    2009-03-09 | 19:34:47
    Bloggadress: http://utanattfalla.blogspot.com

    Kommer med lite citat ur händelser på sjukhus som kanske passar någonstans.



    1.



    X kommer till akuten efter sin andra självskada inom kort tid och ligger inne i ett rum med extrem smärta. En läkare kommer in med en blick som kan döda och hälsar inte ens utan tar bara av sig läkarrocken med flera djupa suckar.



    Läkare: "Jaha, så du har gjort det igen?"

    X: "Mm..."

    Läkare (utan att ens titta på X): "Så himla onödigt".



    Läkaren undersöker X hårdhänt trots att en läkarkollega står brevid och säger: "hon har jätteont". X rycker till och skriker pga smärtan medan läkaren fortsätter utan ett ljud och utan att ta hänsyn till någon smärta. Flera onödiga kommentarer slängs i ansiktet på X. När det ska bedövas säger läkaren (åter igen med hög haka och utan att ens se på X):



    Läkare: "Vill du ens ha bedövning? Vi kanske ska strunta i den."

    X: "Det spelar mig ingen roll"

    Läkare: "Jaja..." (det blev bedövning iallafall).



    2.



    X ligger på sjukhusavdelning och väntar på operation. Bara några dagar tidigare var X inne för samma självskada. Läkaren som ska operera kommer in och sätter sig på sängkanten.



    Läkare: "Jaha, så nu har du gjort det igen?"

    X: "Mmm..."

    Läkare: "Jag kommer operera dig idag men om du kommer in igen med samma sak så kommer jag inte att operera dig för det här tycker jag är att utnyttja vården till det grövsta".

    X skäms och undrar om läkaren på riktigt tror att hon VILLE det här och gjorde det på SKOJ men säger ingenting, ligger tyst.

    Läkare: "Jag kommer att kontakta en psykkonsult och om de anser att du var vid dina sinnes fulla bruk när du gjorde det här så är det inte okej".

    Och X undrar igen om läkaren är dum i huvudet och på riktigt tror att någon människa som skadar sig själv är vid sina sinnes fulla bruk precis då.

  • Alex säger:
    2009-03-11 | 12:56:58
    Bloggadress: http://dubbeldiagnos.blogg.se/

    Ja, antidepressiva har man ju ätit så det heter duga i flera år nu. Men nu äter jag Cipralex 10mg. Och andra mediciner emot mina diagnoser. Såg förresten en lapp med din blogg uppsatt på anslagstavlan på Beroendeenheten i Borås när jag va där igår. :)

  • Alex säger:
    2009-03-12 | 00:17:47
    Bloggadress: http://dubbeldiagnos.blogg.se/

    Jag har nog mått sämst på dom jävla remeronen. Gick upp från normalvikt till en överviktig flodhäst näst intill. Oerhört trött blev jag av skiten också. Annars av just antidepressiva äter jag Cipralex nu ihop med alla mina andra mediciner emot mina andra diagnoser. Men dom har jag inte haft några biverkningar av alls. Vet inte direkt heller om jag känt någon skillnad på dom eftersom jag äter så många mediciner. Åt Remeron och Cipralex samtidigt under en kort period. Men inte heller då kände jag någon direkt skillnad.

  • Ludmilla säger:
    2009-03-12 | 17:58:18
    Bloggadress: http://ludmilla.se

    Hej!

    Jag skulle behöva ha hjälp att efterlysa folks erfarenheter av psykiatrin. Jag har fått tag i en journalist som faktiskt vill sätta luppen på detta ordentligt. Läs mer på min blogg!

  • Tjelsi säger:
    2009-03-13 | 00:45:55
    Bloggadress: http://tjelsi.com

    Bra inlägg!

  • Maria säger:
    2009-03-15 | 22:00:53
    Bloggadress: http://mariamalmgren.webblogg.se/

    Hejhej. Är inne och läser och tycker att du gör ett sånt bra jobb.

    Har du bytt lösen till din vanliga blogg? Har inte kommit in på länge.

    Kram

  • Tricia Johansson säger:
    2009-03-18 | 12:27:10
    Bloggadress: http://fulltimedreamer.bilddagboken.se

    Läkemedel kan vara bra för att kunna leva sin vardag, men samtidigt tycker jag att alltför många blir söndermedicinerade. Ta bara en titt på berny pålsson, som är det messt perfekta exemplet. Jag tycker att psykiatrin behöver ta hänsyn mer till patienterna och se deras enskilda behov istället för att tjata om deras erfarenheter som "de andra i denna situation har mått bra genom......" sen när slutade människor vara olika?

  • Camilla säger:
    2009-03-20 | 19:00:05
    Bloggadress: http://doden.blogg.se/

    Intressan läsning...



    Hoppas DU har det bra.

    Kram/C

  • Babyborderline säger:
    2009-03-20 | 22:42:25
    Bloggadress: http://babyborderline.wordpress.com

    Vilket jättejobb du har gjort min vän! Du är en KLIPPA! :) Världens bästa sida det här, tycker jag. ;)



    KRAAAM

  • Linn säger:
    2009-03-26 | 12:49:14
    Bloggadress: http://linnrules.blogg.se/

    vilken bra blogg, den här ska länkas säger jag bara och jag älskar att du har så många andra bloggar länkade, det ger mig något att göra ikväll =)



    MvH//lömskalinn

  • Camilla säger:
    2009-03-26 | 20:17:45
    Bloggadress: http://doden.blogg.se/

    Jo...det är ju det...men jag pratar ju (alltså går på samtal hos just chefen) ..fast "x" är bortrest nu, men vi får se hur jag gör.

  • Moa säger:
    2009-03-29 | 00:25:56
    Bloggadress: http://moaslife.blogg.se/

    Vilken bra blogg, har suttit och läst ganska mycket ur den! Verkligen en jättebra idé!

  • Linn säger:
    2009-03-29 | 20:29:53
    Bloggadress: http://linnrules.blogg.se/

    länka gärna till mig, och tack för ditt inlägg om tabletter själv började jag nyss med sertralin och mår därefter (eftersom jag slutade med cisordinolen) och fick nyss råd att ta ett varmt bad mot min extream ångest...



    jag börjar ge upp och ändå har det bara häng i sig i knappt 5 dagar

  • Hans säger:
    2009-04-01 | 16:18:36
    Bloggadress: http://www.nyfikenvital.org

    Nefadar har jag för mig drogs in. Några fall av leverbiverkning tror jag och Läkemedelsverket ville att leverprover oftare skulle ta. Leverantören drog då in det.

  • Marie säger:
    2010-10-21 | 14:36:24

    usch vad jag blir upprörd av hur en del har blivit behandlade av vården!! kärlek till er alla!



    ramlade av en händelse in på sidan då jag sökte efter info om Buspar, vill bara påpeka att Buspar(buspiron)inte är ett antidepressivt medel utan ett ångestdämpande läkemedel som paradoxalt nog kategoriseras in under lugnande medel(ataraktika) då det inte har en lugnande effekt.

  • pelle säger:
    2011-08-17 | 15:50:22

    Jag tål inte heller dessa medel, får bara motsatt effekt. Verkar vara svårt för läkarna att förstå bara, får höra att man inbillar sig allt

  • manga säger:
    2016-07-05 | 04:43:27
    Bloggadress: http://https://medium.com/%40magmoe

    As the admin of this web page is working, no uncertainty very shortly it will be well-known, due to its
    feature contents.

  • Anonym säger:
    2016-11-16 | 00:24:47

    Hej Jag har börjat med Mao preparatet Parnate. Bars på en vecka har min ångest jag levt med i flera år nästintill försvunnit. Jag är så tacksam

    Svar: Grattis
    Läs här :)

  • xxxxx säger:
    2017-05-16 | 13:48:57
    Bloggadress: http://https://www.bettingtop10.com/m88/

    Wow, this post is fastidious, my younger sister is analyzing these
    things, so I am going to convey her.

  • Anonym säger:
    2018-04-29 | 15:05:29

    Har någon provat anafranil.jag har just nu ätit anafranil 10 mg i ca 4 veckor har börjat få sömnsvårigheter är detta något som någon känner igen är så fruktansvärt trött.

Kommentera inlägget här: