Barn och attityder

24/2; 11. 50 . Youtube Kontot under är nu låst. Tack.. Men Diskutera gärna hur samhället bygger upp
fördomar och kränkade beteende mot utsatta grupperhos barn och föräldrars ansvar.Mmmm så mysigt med barn..Får man deportera jävla idioter till barn!? Hoppas deras föräldrar är stolta!

Alla som har Youtube-konton.. flagga skiten!

Ett exempel (men finns flera)
"Psyk-hemmet Del 2. Arnold är förstånds handikappad och har blivit insatt på psyk-vård.
I denna andra delen går Arnold ut och försöker döda oskylldiga människor som han ser ute på gatorna!"

Ett annat exempel
Två psykvårdade förståndshandikappade försöker "smitta" 2 andra killar (med handikapp kanske?).
Barnen leker med pistoler och upprepar att de ska skjuta de förståndshandikappade i huvudet,
och låser sedan in dom i burar.

Ångestlopp & Totalnormal

En patient i Göteborgsområdet frågar sig... har du svar? Kommentera

"Vet någon varför psykaukuten på Sahlgrenska i Göteborg ska stänga???? Det innebär alltså att det endast kommer finnas tillgång till EN psykakut i HELA Göteborg. Hur tänker de? Jag förstår inte hur fan man kan lägga ned något så viktigt, speciellt inte nu när människor mår som sämst! Snälla Ta upp det här på bloggen för det är helt oacceptabelt! Den enda psykakuten kommer alltså vara på Östra Sjukhuset, vilket inte ens ligger centralt!?! Just nu tar mina tankar död på mig och jag är så fruktansvärt upprörd så det finns inga ord!"


NAMNLISTA FÖR ATT BEVARA HJÄLPLINJEN!
Klicka HÄR

Hjälp oss att väcka regeringen och skriv på vår namninsamling för att:

• Hjälplinjens ska få ökade bidrag
• människor som mår dåligt ska erbjudas samtal
• sända Regeringen budskapet att människor mår psykiskt dåligt och behöver stöd,
och att samhället bär ansvar att det finns tillgängligt stöd!DELTA I ÅNGESTLOPPET!


"–Mår ni dåligt?
 skrek tävlingsledningen innan startskottet gick.
–Vill ni må bättre?
Ja, skrek de 100 tävlande och sprang världens kortaste stadslopp,
209 meter uppför Götgatsbacken i ett tilltagande snöfall."
Läs här om Ångestloppet 2009 (Svd)


ÅNGESTloppet 2010

"Ett litet skrik för en människa, ett stot vrål för mänskligheten
Date:
Tuesday, March 23, 2010
Time:
2:00pm - 8:00pm
Location:
Södermalm
Street:
Start - S:t Paulsgatan, Mål - Götgatan 38
City/Town:
Stockholm, Sweden
 

Boka in tisdagen 23 mars 2010 kl.14.00!

Då går starten för världens kortaste gatlopp – Ångestloppet.
Spring eller gå 209 meter från starten på S:t Paulsgatan till målgången utanför
Fountain House på Götgatan 38.

Ångestloppet ska vara en rolig publikhändelse med 2 huvudsakliga mål.

•Att få igång samtal och öppenhet kring psykisk hälsa, kanske rasera en och annan fördom.
•Att få människor att börja röra på sig. Sätta fokus på hur viktig kopplingen
mellan fysisk och mental hälsa är.

Alla får vara med, så på med skorna & välkomna!

Har ni frågor?

mejla: Johan Rydergård, Fontänhuset Sköndal
Mail: johanrydergard@fontanhusetskondal.se
Lucho Villalobos, Informationsenheten Fountain House, Stockholm
Mejla: lucho@fountainhouse.nu

Arrangörer: Fountain House, Handisam, Nsph"http://www.radiototalnormal.se/lyssna.html

EN RADIOSHOW SOM GÖRS AV OSS MED PSYKISK OHÄLSA

"Radio Totalnormal sänder live med publik från Södermalm i Stockholm, Götgatan 38, Fountain House.
 Vi hörs på 101,1 MHz i Stockholm, torsdagar kl 14-15.30.

Man kan lyssna på våra program i spelaren till vänster, i radion, live på plats eller på webben."


Jotackbra

"Jotackbra" - En bok om psykisk ohälsa av Sophie Löfberg. 
Sophie var med i Radio Totalnormal 18/12 2008 och pratade om sin bok vars syfte är att öka acceptansen för psykisk ohälsa. Här har du möjlighet att ladda ner boken gratis. Om du vill får du gärna bidra genom att sätta in frivillig summa på bankgiro 272-4383. Använd gärna materialet men hänvisa till källan ©"Jotackbra" Sophie Löfberg. För frågor om boken kontakta: sopberg@hotmail.com

Ladda ner boken här

/från Radio Totalnormal

Och så lite att läsa:


En av fyra vill inte ha en kollega med psykisk ohälsa - Handisam

Läs Handisams studie här
Dagens Medicin:
Vårdens förmåga att hjälpa psykiskt sjuka misstros
Videoblogg

Starka Abi har prövat på att göra en Videobloggs-inlägg. Skitbra är den!
Och hon är stark och fin som få! Och berättar hur vardag, och vardagsångest kan se ut.
På ett bra, ärligt sätt. Och modigt!

Gå in och titta här!


TabunEnligt en färsk undersökning är människor i Jämtland rädda för personer med psykisk ohälsa och var fjärde jämte kan inte tänka sig att arbeta tillsammans med någon som lider av en psykisk sjukdom. Ingela Håkansson från Östersund som själv lider av psykisk ohälsa tycker att detta är väldigt oroväckande

Omorganisering – ett finare ord för nedskärning

Har du haft kontakt med Psykiatrin Södra och Enskede Årsta Vantör, skriv dina upplevelser:
psykiatrin@hotmail.com

En patients berättar:


"Psykiatrins ”omorganisering” – ett finare ord för nedskärningPsykiatri Södra i Stockholm valde att omorganisera sin organisation hösten 2009 mot personalen och patienternas råd och önskan.  En ”förbättring” Ingen egentligen trodde på och löften ingen ens vågade hoppas på.

Psykiatri Södra Stockholm ingår i Stockholms läns sjukvårdsområde och ska ta hand om de psykiatriska patienterna bosatta i stadsdelarna Södermalm, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta och Skarpnäck.  Från 2010 ingår även psykiatrisk slutenvård för boende i Nacka, Värmdö, Tyresö, Haninge och Nynäshamn i Psykiatri Södra Stockholm.


Avdelningen Enskede-Årsta-Vantör började vid sommaren 2009 att berätta för patienterna att förändringar skulle ske på slutenvårdsavdelningen och i deras öppenvård. Men att ingen riktigt visste hur omorganiseringen skulle att se ut, som skulle gälla från 1 september. Men en sak var säker – det skulle bli enkelrum och därmed mindre personal.

 

Omorganiseringen Enskede-Årsta-Vantör – före och efter

En patients vårdkrets bestod innan omorganiseringen av en eller flera kontaktpersoner som patienten kunde vända sig till, läkare och en behandlingsansvarig som koordinerade behandlingen och insatserna. Detta omorganiserades till att ta bort kontaktpersonerna helt, och istället för flera personer för patienten att vända sig till för stödjande samtal, fanns bara kvar den behandlingsansvariga som oftast har fullt upp med att koordinera vården.


Inom slutenvårdenavdelningen (som också fungerar som en akutavdelning kvällar och helger) bantade man ner personalen, speciellt nattpersonalen, trots att det oftast är under kvällar och nätter personer med psykiska problem kämpar som mest med sina liv och söker akut hjälp.  Det här förklarades av Psykiatrin Södra att det skulle bli mindre patienter eftersom det skulle bli enkelrum av de dubbelrum som fanns.


Nattpersonalen på slutenvårdsavdelningen utförde ett mycket uppskattat arbete innan omorganisationen då de även var mobila och utförde hembesök. Under dessa hembesök kunde personalen möta patienten i ett akut läge i sin hemmiljö och med samtal och värme få patienter känna sig trygga och ta kontrollen igen – i sitt eget hem. De gjorde då också en bedömning om patienten behövde träffa en läkare för eventuell inläggning på slutenvården. I det fallet kunde läkaren göra en bedömning av patienten via hembesök eller på slutenvårdsavdelningen. Läkaren kom i sin tur från jourverksamheten, Centrala jouren.  I omorganiseringen försvann hembesöken från mentalskötarna, och läkaren skulle direkt göra en bedömning, i hemmet sas det, men den rutinen dog fort.
 
Numera är slutenvårdsavdelningen tvungna att
1.ringa jourverksamheten,
2.be dom hämta en personal på avdelningen
3.och sedan åka ut till patienten och hämta denna.
4.Sedan när de är tillbaka,
5.måste jourverksamhetens personal åka tillbaka till Centraljouren på Rosenlund, hämta läkaren
6. och föra denna till Enskede-Årsta-Vantör slutenvårdsavdelning vid Hagsätra Torg.

Alltså tre resor med bil för en patient, plus en lång väntetid för en sk akut bedömning. Detta också med tanke på att läkaren även har alla de andra avdelningarna i Psykiatrin Södra att göra bedömningar hos samt har ett övergripande ansvar över hela verksamheten.


Det blev aldrig enkelt med enkeltrummen – det blev svårt med dubbelrum istället. Sängarna räckte inte och personalen fick åka till Ikea för akut köpa in fler.  Men de räckte inte, inte ens tältsängarna räckte, inte ens rummen räckte för de patientplatserna överbelades med många fler. Och patienter ligger, i denna sekund när du läser detta, på vanliga madrasser på smutisga golv i rum som inte var menat för patienter. Och smutsigt är det, eftersom dagpersonalen inte ”får” städa och avdelningen ska städas en gång per vardag av en städare.


Stödsamtalen som ändå skedde på avdelningen ingår inte heller nu längre i personalens arbetsuppgifter. Nattpersonalen får prata max 15 minuter med varje patient som ringer. Då kanske många tycker att patienter efter kontorstid kan ringa de hjälpnummer som finns såsom Nationella Hjälplinjen och Jourhavande kurator. Förrutom att belastningen är så stor hos dessa så har de dessutom börjat vägrat hjälpa personer som redan är patienter inom psykiatrin, då de har fullt upp med att hjälpa de som inte ännu har en kontakt inom psykiatrin eller som befinner sig i en akut kris. Nu har dessutom Jourhavande kurator lagts ner!

 


Jag skriver för liven


Detta är mina och mina medpatienters upplevelser av ”vården” och ”omorganiseringen” som jag anser inte bara har svikit oss patienter utan också gett tomma löften till en personalstab om en bättre arbetsplats och en bättre vård för deras patienter.


Jag är en helt vanlig arbetsför tjej i tjugoårs-åldern som råkat ha oturen att i 15 år blivit misshandlad, sexuellt ofredad och psykiskt övergiven. - Och tyvärr även fått oturen att lida psykiska men på grund av detta idag.  2009 var min behandlingsansvarig var sjukskriven i ett år, och jag fick inte någon ny, jag hade alltså knappt ingen att prata med och hade ingen terapeutisk kontakt.  Detta gjorde att jag blev sämre och behövde komma in akut när självmordstankarna var som värst,  allt oftare. Att en viss personal  ljög om att det var mitt fel att min behandlingsansvarig var sjukskriven minskade inte heller min ångest. Vid omorganisationen försvann mina kontaktpersoner som var de enda jag kunde tala med. Hembesöken, som nattpersonalen gjorde var min trygghet och den enda  säkerheten om att det fanns hjälp Om jag behövde det, togs självklart bort i omorganiseringen.  Detta ledde till att jag blev tvungen att ligga över på slutenvårdsavdelningen allt oftare, även detta fick jag skäll för av viss personal. Nu är både jag och min psykiatriker  trötta på personalens beteende och min försämring och försöker hitta en annan psykiatri att vända mig till.


Men jag skriver inte för mitt liv, jag skriver för liven.  Vi är så många i samma situation i Psykiatrin Södra, i Stockholm och i Sverige där psykiatrin bantas efter alla löften om en storsatsning, där patienterna satsas som marker på spelbord men förloras, och jag undrar om verkligen psykiatrin vinner på det här? Enskede-Årsta-Vantörs personal uppger att patienttrycket på slutenvårdsavdelningen har ökat och patienterna känner sig otrygga. Handlade inte psykiatrireformen om att ge förutsättningar till patienternas självständiga liv, och inte att lägga dom på tunna madrasser på skitiga golv?


Psykiskt sjuka personer och psykisk sjukdom kommer aldrig sluta vara en tabu och en skam, om ingen tar upp ämnet och om människor fortsätts att bli identifierade som galna och potentiella mördare. Vi är helt vanliga människor som ofta har ett tungt bagage från barnsben och vi är värda en bra behandling som alla andra människor vid alla andra sjukdomar.


Om omorganisering nu betyder nedskärning, kalla det för sitt rätta namn, och ge inte oss hopptörstiga tabumänniskor ännu en anledning att tro; att vi inte är värda något."

 


Psyktube

Vet du någon hoppfull youtubare eller liknande om livet? Kommentera :)

Are you going to finnish strong?Är ditt liv grått och kallt? Katten Lilla Grå har inte heller haft det lätt.
En hoppfull liten video:"Vår kära Lilla Grå råkade ut för en olycka och fick sitt bakben amputerat. Vi hade många nära och kära som undrade hur det gick för henne så jag skapade den här korta lilla videofilmen med före, mellan och efter operationen fotage. Hon mår jättebra idag och har anpassat sig väl, leker och ränner som om inget hänt."Psykiatrin.blogg.se stödjer Stockholms katthem som gett katter och människor bättre liv.
Titta på kattvideor här från Sthlm Katthem

Mejl


Nu har ni fått mejl :)

Vi har 183 mejlpremunater på psykiatrin@hotmail.com
Du är väl med där? Lämna den annars under kommentar, jag tar bort kommentaren och lägger
dig i mejllistan :)

Organisera dig
Du vet väl att vi har en massa organisationslänkar längre ner till vänster?


Uttråkad?
Titta in på någon av mina darlings sidor. Långt ner på vänster kant.
Tex IntetNytt som levererar roliga nyheter :)

Psykify

För er som har Spotify så har snälla Louise gjort en psyk-lista Bara För Oss!
Gud vilken snäll människa!
Och musiksmak har hon, allt från Radio Dept.  till Bloc Party.
Tack!!!

http://open.spotify.com/user/daddainrainbows/playlist/1XtB42BBzr4vY1sVwOArEdSanna har gjort en Depplista för den som vill vältra sig i sina sorger :)
Tack Sanna!
http://open.spotify.com/user/sunnasol/playlist/7uiGws8KBNvqhawFQsV7nP


Har du också en excellent spotify-psyklista? Skicka!

RSS 2.0