Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Äntligen Rättvisa

Kategori: Berättelser

Följande "Vård" har självklart utförts på Årsta-Enskede- Vantör ÅEV Socialpsykiatriska enhet.


Läsare anmälde för 2 ½ år sedan en bältesläggning som inte borde ha skett. Kortfattat kan man säga att bältesläggningen skedde på intiativ av en mentalskötare (pat aggressiv påstod denne),
som drog patienten längs med golvet i korridoren själv.
Andra mentalskötare bara hängde på trots att de inte visste vad som hänt. Jourläkaren gjorde även denna flera felaktiga beslut. Då patienten polisanmälde en mentalskötare för att ha sparkat pat (innan pat ansågs aggressiv) anmälde mentalskötaren tillbaka, våld mot tjänsteman. Då inga vittnen fanns lades fallet ned. Men mentalskötaren bröt i tystnadsplikten hos polisen om patienten.

Hur gick det sedan?
Socialstyrelsen utredde att personalen hade brister i sin utbildning och lade upp flera förbättringsåtgärder i verksamheten. HSAN har gett ut 4 varningar till 2 mentalskötare, 1 sjuksköterska och 1 läkare.

Ibland fungerar systemet :)

Se nedan för lite axplock ur detta:


"Av utredningen framgår att det vid tidpunkten för bältesläggningen hade utfärdats vårdintyg för X. Något kvarhållningsbeslut enligt 6 § LPT var dock inte fattat, och det saknades därför grund för bältesläggning enligt LPT. "



"Därefter har Läkaren kl. 07.55 antecknat ”Bältesläggning § 6 a fr.o.m. kl. 06.45 t.o.m. 07.55”.
Några ytterligare anteckningar kring den aktuella händelsen finns inte.
Det kan således konstateras att samtliga anmälda, som är föremål för prövning i sak, har brustit flagrant i sin dokumentationsskyldighet. Avsaknaden av journalanteckningar beträffande åtgärden att besluta om bältesläggning medför bl.a. att det inte kan avgöras när bältesläggning skedde, dvs. före eller efter att sjuksyster hade kontaktats."


" I vart fall borde den aktuella personalen ha haft möjlighet att hantera situationen på ett sådant sätt att bältesläggning hade kunnat undvikas tills dess läkare tillkallats för bedömning.
Allvarlig kritik måste således riktas mot i första hand Mentalskötare 1 och Mentalskötare 2 för att ha tillgripit bältesläggning utan tillräcklig förankring. Som framgår ovan har de också brustit i sin dokumentationsskyldighet.

"X har anmält Mentalskötare 1 för att i polisförhör ha brutit mot tystnadsplikten..... Av utskrift av förhöret framgår emellertid att Mentalskötare 1 även lämnade uppgifter om X hälsotillstånd, personlighet och tidigare kontakter med psykiatrin. Genom att lämna nämnda uppgifter har han brutit mot tystnadsplikten."

"Sammanfattningsvis innebär det sagda att Mentalskötare 1 och Mentalskötare 2 inte har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen. Av utredningen framgår inte annat än att detta har skett av oaktsamhet. Felen är varken ringa eller framstår som ursäktliga och bör medföra disciplinpåföljd i form av en varning för var och en av Mentalskötare 1 och Mentalskötare 2."


"Läkaren hade genom datajournalen tillgång till helt aktuell information och kunde omgående informera sig om de formalia, som var aktuella. Hon fattade beslutet per telefon och dröjde sedan med såväl dokumentation som kontakt med specialist för snart ställningstagande till intagningsbeslut. Hon borde dessutom ha gjort en egen bedömning av X genom snar personlig kontakt. Hennes handläggning av den aktuella händelsen innebär att hon inte har fullgjort sina skyldigheter i yrkesutövningen. Av utredningen framgår inte annat än att detta har skett av oaktsamhet. Felen är varken ringa eller framstår som ursäktliga och bör medföra disciplinpåföljd i form av varning."

 

EDIT 2013 : Just nu behandlas ärendet för ersättning!

Obs! Detta är ett gammalt inlägg från 2010. Vissa länkar kanske ej stämmer. Inlägget går i repris för att det ska vara sökbart på google samt andra inställningar

 

KOMMENTARER:

  • Peter säger:
    2010-07-06 | 21:12:53

    Det är så underbart fantastiskt att veta att anmälningarna inte alltid läggs ner!! Och att det blir varningar, otroligt!!! TACK du och ALLA NI som orkar anmäla, jag ÄLSKAR ER!!! Tycker det skulle vara så gott om ni kunde namnge alla inblandade, det är väl offentliga uppgifter ändå?? Häng ut de JÄVLARNA BARA, men förstår om ni vill undvika trassel, isåfall ska mentalskötarna m fl vara jävligt glada!! Kram till alla utsatta!!

    //Peter

  • Samir David Modin säger:
    2010-07-07 | 08:17:09
    Bloggadress: http://samirdavidmodin.wordpress.com/

    Vilka svin till skötare! Hoppas dom får skavsår på de mest obehagliga ställen och inget tillbaka på skatten!

  • evve säger:
    2010-07-07 | 19:17:02
    Bloggadress: http://eeveliinaa.blogg.se/

    Hur får man bloggen länkad här? har nämligen en bippoblogg :)

  • Susanne säger:
    2010-07-14 | 13:29:29

    Underbart att du fick rätt!!! Jag hoppas att detta kan uppmuntra fler att anmäla felbehandlingar. Även om anmälningarna ofta inte leder till något, så ger de i alla fall en bild av hur det står till på vissa ställen. Så att myndigheterna får upp ögonen. Ge aldrig upp!!

Kommentera inlägget här: