Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

It's a mans world - Våldtäkter etc.

Kategori: Diskussion

I Stockholm finns det knappt någon psykoterapeutisk hjälp för personer som blivit utsatta för övergrepp. Den enda enheten som landstinget äger som faktiskt bedriver specialiserad behandling för PTSD och våldtäktsoffer är Kris & Trauma Centrum. Men de ska också ta emot alla flyktingar med PSTD från krig etc varav gör att man satt det max fått gå 5 år sedan våldtäkt om du vill ha hjälp. Och då är det ändå inte säkert att du får det...

Men i många landsting och kommuner finns inte en enda adekvat hjälp för våldtäktsoffer.

 Skriv gärna hur det är i ditt landsting!

 

Vad beror denna nedprioritering på? Resurser, prioriteringar. I brott och sjukdomar där kvinnor blir drabbade läggs i regel mindre behandling än det som kan drabba män. Resurerna ska fördelas i landstingen, de snålar och spar in. Kvinnojourermåste neka 3/5 kvinnor hjälp och psykiatrin går på knäna.

 

  • Under 2013 anmäldes 17 700 sexualbrott, varav 6 000 rubricerades som våldtäkt
  • .Av dessa var 129 st män som anmälde våldtäkt. Resten kvinnor.  (Statistik från BRÅ)
  • Samtidigt skriver RFSU att 17 % av män mellan 18-20 utsatts för sexuella övergrepp? Är det bara jag som anser att den siffran är orimligt hög?! Var tionde man, förlåt men det tror jag knappast. Vad anser dom som sexuella övergrepp?

Nu har Alliansen beslutat att en särskild mottagning för män ska inrättas på Södersjukhuset i Stockholm, för att förbättra vårdens mottagande av sexuellt utsatta män och erbjuda vård. Det finns redan en "särskild mottagning" för kvinnor på Södersjukhuset, vilket i stort sett bara handlarom ett "team" som går in när något händer. I Stockholm sker ca 5 våldtäkter om dagen och de flesta hänvisas då till Södersjukhuset. Det som är skiljer manligt och kvinnligt åt är mest att det inte funnits något protokoll på vilken undersökning av män som ska göras för bevis etc. Psykologiskt brode det vara i stort sett samma.

 

 

Anmälda brott är ju inte detsamma som vad som händer. Men anmälningssiffran går inte alls ihop med RFSU 17%.

Av 6000 våldtäkter var 129 st offer män, 0,2 % män. Ca 1825 våldtäkter i Stockholm per år. Det blir ca 36,5 manliga offer, vilket ger 0,1 per dag. Vi ska alltså upprätta en mottagning för män med personal för något som anmäls 0,1 gånger per dag i Stockholm, när vi samtidigt i landstingoch kommuner inte har råd med att hjälpa alla de kvinnor som blir våldtagna?  

 

Säg vad ni tycker men varför ska man dela in i olika mottagningar? Varför måste man göra skillnad och öppna en massa mottagningar för samma problem? Det är som att att öppna en egen mottagning för män med bröstcancer (ja det händer) eller kanske en telefonjour för män som misshandlas av kvinnor?! Vad ska man prioritera egentligen när vi tydligen inte har några pengar inom vården? När det för kvinnor inte ens handlar om en "mottagning" utan att det "tar emot" dessa kvinnor på redan befintliga gynmottagningen.

 

"– Män tycker ofta att de är skamligt att ha blivit utsatta för sexuella brott, och många drar sig från att erkänna att det skedde. Om man knappt vågar söka vård kan det vara jobbigt att säkra bevismaterial och göra en anmälan. Vården behöver informera om att man ska söka vård och dokumentera brottet."- Birgitta Rydberg (FP) om varför man ska öppna en mottagning för män Källa

 

Gud vilken tur att Birgitta informerar oss om att män tycker att det är skamligt,

för kvinnor tycker mest att det är en kul grej.


Fick ett mejl från en person som jag tycker passar in på detta också..

"Jag blev riktigt arg när jag fick läsa Rsci'spressmeddelande:http://www.rsci.nu/pdf/Pressmeddelande%20Rsci.pdf

När Rsci (Riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp) för något år sedan hörde sig för med samtliga landsting i Sverige huruvida man har hjälp att erbjuda människor som utsatts för sexuella övergrepp i barndomen, så svarade de flesta "ja, det har vi", trots att så inte var fallet. Man hade nämligen inte förstått att det behövs speciell hjälp och speciell kompetens för att behandla komplex traumatisering.

 

Det är främst att dom ljuger om att dom har hjälp att erbjuda dom med komplext trauma sedan tidig ålder.Och då menar jag adekvat vård och behandling och inte det vanliga dom kör med där behandlingen enbart är att massförskriva psykofarmaka eller ECT-behandlingar.

 

 Är just det att det finns massor privatpraktiserande terapeuter och psykologer med kompetens och att inte vården görs statlig med högkostnadsskydd för själv tillhör man dom som inte har råd att betala 700-900kr per gång.

 

Inom psykiatrin finns det ingen kompetens eller kunskap alls 80% som arbetar där är gymnasieutbildade.Alla symptom ska dämpas med psykofarmaka utan att ifrågasätta orsakerna..

 

Man ska kunna erbjudas att få rätt vård och behandling som sjukskriven.

 

Det är en rätt stor grupp i samhället som har skador som inte vården behandlar.Tänker främst på alla brottsoffer som blivit utsatta för övergrepp.."

KOMMENTARER:

  • Angelica säger:
    2014-05-18 | 14:30:04

    Vill bara säga att Behandlingsenheten City i Stockholm har ett team som jobbar specialiserat med PTSD. Har gått där och fått fantastisk hjälp. Till skillnad på Stress- och traumacenter är behandlingen där inte tidsbegränsad på samma sätt, även om själva terapitiden är det.

    Svar: Ja men dit får inte de södra patienterna söka. Norra premieras.
    Läs här :)

  • Angelica säger:
    2014-05-18 | 17:28:18

    Jag sökte från Södra (genom vårdval).

    Svar: jag med dom sa nej
    Läs här :)

Kommentera inlägget här: