Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Anna RPK

Kategori: Berättelser

Psykiatrin.blogg.se - Nu med 115 bloggar om psykisk sjukdom!

Cosmo och Cat startar en träff i Kristianstad!
Bor du i Kristianstad så tveka inte att gå in HÄR!Anna berättar om sin situation på RPK, rättspsykiatrin, som vi diskuterat på senaste. Detta i ett mejl till bloggen.
Tack ANNA!

DEBATT på SVT kommer på tisdag den 5 maj kl 20:30 att sända ang RPK och psykiatrin.

Elin på rättpsyk - blogg
Tidigare inlägg om detta.
Starten på diskussionen om detta

"Jag kom till RPK för att jag är mycket vårdkrävande, jag liksom skar mig regelbundet. Jag har åkt in och ut i 9 år på vanligt psyk. De senaste tre åren har jag levt typ med ständigt x-vak när jag legat inne. Jag har medicinerats med tunga mediciner bla zyprexa, jag har gått upp 45 kilo på denna medicin. Jag kom till RPK i mitten av januari 09.

Man får ett eget rum på 20 kvadratmeter. Man får ha mobil utan kamera, man får ha dator utan kamera. Man får ha eget internet. I början får man bara gå ut med personal. Man använder sig utav friförmåner som behandling och mål. De friförmåner som tillämpas är att man får börja gå ut 1 timme om dagen i 2-4 veckor innan detta utvärderas, man får också börja på arbetsterapi.
Innan man börjar med något utanför avd måste man göra olika tester, som bla något som heter hcr20 detta är ett sätt att ta reda på om man är bla farlig. Dagarna är långa, man umgås inte med personalen, dom sitter bara på experditionen. När man ska ut måste man skrivas ut, man kollar vad man har på sig och skriver detta på datorn, man skriver också hur länge man ska vara ute. När man kommer tillbaka måste man ta av allt löst i fickorna, man tar av alla metallföremål och sedan går man igenom en detektor. Det genomförs stickprov av att lämna urinprov. Ibland måste vi samlas i köket så att personlen kan göra rum-genomsökning.

Behandliningsmetoden som används är KBT, men den ser vi inget av. Personalen använder sig utan aktivt ointresse för oss självskade-tjejer. Man tar själv ansvar för att gå upp på morgonen. Om man inte går upp på morgonmötena som är kl 7:30 så får man inte utnyttja sina friförmåner den dagen. När man kommer till avd så får man en väckarklocka och man får veta att man själv tar ansvar för att hålla koll på när måltider severas.
Man använder sig utan olika tvångsåtgärder som tex isolering och tvångshanskar. Om man har mycket mediciner när man kommer till rpk så tar dom bort allt som är beroendeframkallande som tex benzo. Man använder sig inte utav någon form utav tillsyn utav patienterna. Enda gångerna som personalen kommer är när man ska ha medicin.

Man äter med plastbestick. Man har 3-4 st kontakt personer. man blir väldigt ofta misstrodd när man säger något. Hot är en vardag för oss, vi ska veta var vi är någonstans. Man uppmannas hela tiden att man ska ta eget ansvar. Om man mår dåligt säger personalen att man har ett eget val, det är helt riktigt men när man krisar så tänker man inte så utan man behöver ett aktivt stöd. Vi lpa:are lever här på RPK med dömda brottslingar. Dom som har LRV kan vara mördare, våldtäksmän, missbrukare osv. Läkaren kommer varannan till var 3:de vecka för rond, helt sjukt dåligt. Vi självskade tjejer borde inte vstas med dömda brottslingar, utan man borde ha ett enskilt boende för oss där fokus låg helt på oss."