Efterlysning forskning!

Kommentera vad ni tycker om suicidpreventionen på slutenvården

och kontakta Sara om ni är efterlevande eller arbetar inom psyk 

 

Suicidprevention inom slutenvården

 

 "Hej,

 

Mitt namn är Sara Wretljung och jag är journaliststudent vid JMK, Stockholms universitet. Jag och två kamrater håller på och forskar lite om hur det ser ut på olika psykiatriska slutenvårdsavdelningar gällande en suicidsäker miljö – ifall man använder sig av suicidpreventiva krokar, specialanpassade duschar osv, som ska göra det så svårt som möjligt för patienten att begå fullbordat suicid/suicidförsök. Vi har förstått att det kan se väldigt olika ut på de olika klinikerna och anser att det är värt att kolla närmare på för att lyfta frågan om just en säker vårdmiljö!

 

Vi har riktat in oss just nu på de fem stora psykiatriska klinikerna för slutenvård i Stockholms län: Norra Stockholms psykiatri S:t Göra, Psykiatri Sydväst, Psykiatri Nordväst, Psykiatri Södran Stockholm samt Psykiatri centrum Södertälje.

 

Varför jag kontaktar dig/er är för att jag hoppas att du/ni kanske kan hjälpa mig att komma i kontakt med någon/några anhöriga till någon som har begått ett fullbordat suicid inne på någon av dessa kliniker eller någon som har varit inlagd som har begått suicidförsök eller vet någon som har gjort det. Ja, du förstår.

 

Och vet du någon vi kan komma i kontakt med som jobbar/nyligen har jobbat på någon av de här klinikerna som har haft klagomål ang. patientsäkerhet osv?"

psykiatrigravet@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        


Blogglistan: (NY) Psykiskt kaos

 
 
 
 

Månadens anställd

 
"Gunnar Gustafsson på INM Malmö,
det märks att han bryr sig på riktigt och det är inte jättevanligt.
Bara bemötandet kan göra väldigt mycket för den som mår dåligt i själen."

Efterlysning övergrepp S:t Göran

 
 
 
Har fått in en fruktansvärd berättelse av en patient som varit på S:t Göran och blivit
utsatt för hot, övergrepp, stöld, utnyttjande av mentalskötare.
 
Mentalskötaren kan röra sig på alla avdelningar på S:t Göran och kanske jobbar extra på andra enheter i Shtlm också, han har blivit anmäld men anmälan har lagts ner i brist på bevis.
 
Skötaren har försökt sälja droger till patienten med motivationen att patienten skulle må bättre.
Skötaren har varit med henne ensam trots att de inte får det enligt reglerna,
han har där taffsat på patienten och bett henne gå in på toaletten och suga av honom,
annars skulle han trycka på sitt larm och säga att patieten slagit honom och sätta patienten i bälte.
 
Patienten vägrade varav han tryckte på larmet och även mordhotade patienten om hon berättade för någon.
 
En sån här person upprepar mot andra patienter och har säkter försökt sälja droger till fler patienter.
Han har även snott pengar från samma patient, och säkert från flera andra!
 
 
Vi behöver mer bevis för att sätta dit denna man!!! 
Hör av dig anonymt till psykiatrin@hotmail.com !
 
 

Åter till livet

Någon som läst denna?
Hör av er..
 
 
http://www.vitalforlaget.com

Ändringar!

Adactajonna har gått från adactajonna.bloggplatsen.se till www.glomaldrig.bloggplatsen.se och GlömAldrig i blogglistan.

Samt har mentalnaturkatastrof.blogg.se till nouw.com/mentalnatur. Ligger under Mental Naturkatastrof i listan.


Anmälningsplikten försvinner

Ett steg framåt med engagemang från t ex Suicide Zero och ett steg tillbaka, helt plötsligt försvinner anmäningsplikten vid självmord!?!? Helt jävla sjukt!

 

"Enligt den nya föreskriften om utredningar av vårdskador ska anmälningar nu göras endast om det finns misstankar om att ett självmord eller självmordsförsök beror på att vården gjort något fel.

– Mörkertalet kommer att bli ännu större än i dag, säger Pirjo Stråte, vice ordförande i Spes, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd, till Dagens Medicin.

Redan 2012 försökte Socialstyrelsen slopa specialbestämmelsen om vårdskador vid självmord begångna av patienter inom främst psykatrin. Det är endast inom den delen av sjukvården som samtliga skador ska rapporteras till Socialstyrelsen och nu till IVO.

Men då mötte Socialstyrelsens remissförslag ett stort motstånd inom patient- och anhörigrörelsen. Först nu i juni 2015 kom förändringen upp på bordet igen och den ska gälla från den 1 januari 2016.

– Ja, det stämmer. Den nya föreskriften om utredning av vårdskador har ingen obligatorisk anmälan av samtliga självmord, säger ansvarige juristen Lisa van Duin till Dagens Medicin.

Den nya föreskriften ska stödja sjukvårdens aktiva och systematiska arbete med att förstärka patientsäkerheten, enligt Socialstyrelsen. Ett systemtänk ska ersätta jakten på läkare och annan personal som brister.

Pirjo Stråte hos Spes tycker att det är helt fel att ta bort den obligatoriska anmälningsplikten. Efter självmordsförsök och självmord får hon ofta höra berättelser från anhöriga om hur självmordsbenägna patienter lämnas i sticket när de befinner sig i vården, utan tillsyn och annat stöd.

– I och med den ökade andelen inhyrd personal blir problemen större. Tillfälligt anställda läkare bryr sig mindre om hur det går med patienterna, säger hon.

Pirjo Stråte anser att dagens system inte är särskilt bra. Men klart bättre än att den anvariga vårdenheten själv ska avgöra om det finns misstanke om det finns brister i omhändertagandet av en patient.

Såväl Svenska Psykiatriska föreningen som en chefsgrupp med anknytning till Sveriges Kommuner och Landsting tyckte 2012 att Socialstyrelsen var på rätt spår. De ansåg att lex Maria-anmälningarna fick för stor uppmärksamhet i media och att personer som tagit livet av sig ofta kunde identifieras och att det ökade bördan för anhöriga.

Föreskriften om obligatorisk anmälan vid självmord infördes 2006."

Från Dagens Medicin


Blogglistan: (NY) So Close December

 

 

"Skriver om dagarna i mitt liv, rörelsehindrad sen födseln och har aldrig mått bra över det, (redan nu har väl folk fördomar som alltid), har varit självdestruktiv, men har ett forfarande ett självförtroende som är i botten. 

Håller på att skriva en bok som jag vill bli klar med. Boken handlar om mig.

http://soclosedecember.se/


RSS 2.0