Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Veckans nyheter

Kategori: Information

Psykiatrin.blogg.se och Mission 2010: Psykiska sjukdomar ska INTE längre vara tabu
sammarbetar sedan länge, och här kommer veckans nyheter i sammarbete med dom!



Vad är Mission 2010?
http://www.mission2010.se/

Mission 2010 har en facebookgrupp på 5631 medlemmar.

"Vi är många nu som känner att varesig politikerna eller våra "medmänniskor" förstår vår situation och därför inte gör något för att vi ska kunna få ett liv med hopp, livsgnista och det mesta viktiga: FÖRSTÅELSE!
Varför?
Jo, enkelt, tabun är så djup när det gäller psykisk sjukdom så om inte VI och våra nära o kära GÖR NÅGOT NU så fortsätter svenskar att dö, runt 1500 självmord per år sker idag i Sverige, många fler än i trafiken (ca 300-400)! Var är regeringens Nollvision gällande detta?!!

Enligt Handisam drabbas EN av FYRA i Sverige av psykisk ohälsa, kom ihåg, VEM SOM HELST KAN NÄR SOM HELST DRABBAS!!!

De "fysiska" sjukdomarna får oftast ALLA resurser och uppmärksamhet, såsom landstingets budgetpengar, politiska reformer mm, men även tidningars rubriker som ofta innehåller något "hemskt" när någon dör i en bilkrasch, eldsvåda eller arbetsolycka etc.
Inte skrivs det mycket om alla psykiska olyckor, psykisk ohälsa, självmorden och tragiska livsöden?
Varför har den svenska Psykvården, dvs tvärtemot den fysiska, fortfarande (även efter t ex Anna Lindhs mord!) INGA REFORMER eller ens mer insatser riktats!??

OK, VAD ÄR PSYKISK SJUKDOM/OHÄLSA?
JO, allt från depression, borderline, tillfällig psykos till manodepressivitet, PTSD..ja finns säkert lika många diagnoser/sjukdomar förmodligen som "fysisk" sjukdomar!

Så NU är det på tiden att "tabun" lyfts och luftas under år 2010 (precis som tabun runt homosexualitet, HIV/AIDS mm mm gjorts under senaste decennier)!

Jag uppmanar och utmanar ALLA i Sverige att hjälpa mig göra detta, jag BER er hjälpa mig, för då hjälper Ni kanske även samtidigt många många runt om er att få ett lättare liv i öppenhet. Tack! "




Projekt Brobygget får utmärkelsen Årets Folkhälsoinsats 2010 - Östersund - ltz.se
ltz.se
Årets Folkhälsoinsats 2010 kommer att går till Projekt Brobygget.
Ett projekt som hjälper människor med psykiska funktionshinder att ta sig vidare i livet.



Förening förening som vill stötta och stärka den enskilde i en utsatt situation Se alla människor som en resurs i samhället Vi vill verka för ett mänskligare samhälle- där vi bryr oss om varandra. ...



Madeleine Gauffin Rahme är psykodynamiskt utbildad psykolog och psykoterapeut. Varje vecka svarar hon på läsarfrågor på SvD.se



www.svd.se
Gränsen mellan nyttig förmåga att ”tänka utanför boxen” och psykisk sjukdom kan vara hårfin. Nu bevisar svenska forskare att myten är sann: Hjärnans arbete hos kreativa personer påminner om människor som lider av psykisk sjukdom.


Radio Totalnormal i P4!!!

Lyssna gärna i efterhand på RADIO
TOTALNORMAL i P4!

Programmet som är 45 minuter långt sändes
på Kristi Himmelfärds i P4 Riks. Och går att lyssna på i en månad
...framåt på Sveriges Radios hemsida.

Länk till programmet finns på sidan som länken nedan leder till!



♥ Satsning på Suicidprevention i Halland se reportaget från konferansen som hölls igår i Halmstad.
www.tv4play.se
Varje år väljer runt 60 hallänningar att ta sitt eget liv. Därför har nu psykiatrin i Halland arbetat fram en gemensam plan och utbildar kommunanställda såväl som landstigspersonal att förebygga självmorden. Pernilla Sellergrens son tog sitt liv som 21 åring för 3,5 år sen.



nhp.se
I Jennys Ströms familj förs en ständig kamp för att få vardagsrutinerna att fungera. Jenny och hennes barn har adhd och Aspergers syndrom. Kampen har lett till att hon har rustat sitt hem med alla tänkbara hjälpmedel. Numera föreläser hon i ämnet – i sitt hem. Jenny Ström fick diagnosen adhd och As...

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: