Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Sekretesslagen

Kategori: Tips till psykpatienter

 
 
 
Det kan vara svårt att veta vad sektretesslagen innebär inom psykiatrin. 
Några saker ni kan tänka på är
 
* Ditt medgivande måste ges om information ska få komma till dina anhöriga
 
* Bara de som är inblandade i vården av dig ska få veta uppgifter om dig. Dvs olika vårdenheter har inte alltid rätt att få veta andra saker om dig.
 
* Sektretesslagen gäller även i polisärenden. Vårdpersonalen får ej ange personliga uppgifter om dig
om du är misstänkt skyldig för ett brott som ger Minst fängelse i 2 år eller mer.
Vare sig om det är vårdpersonalen som anmäler dig eller inte.
Personliga uppgifer är t ex din diagnos, personlighet, din kontakt med vården etc som inte har med själva händelsen att göra.
 
 
Glöm inte att du kan låsa din journal jämtemot t ex somatiska vården så att de inte läser dina psyk-journaler när du söker på t ex sjukhus.

 

 

Lite fack text..

 
 

Vad innebär sekretess och tystnadsplikt?

Sekretessen innebär att man inte får berätta något om en patient för någon annan än den som deltar i just denna patients vård. Man ska alltså inte diskutera en patients uppgifter med en kollega som inte deltar i patientens vård eller behandling, även om han eller hon i sin tur också har tystnadsplikt.

Det är inte självklart att uppgifter om en patient får lämnas till nära anhöriga eller andra närstående. Samtycke från patienten att lämna ut uppgifter som omfattas av sekretess ska inhämtas av den som ansvarar för vården. Samtycke ska dokumenteras i journalen. Fråga vad patienten själv vill eller kontrollera om det finns ett medgivande dokumenterat i journalen. Det gäller naturligtvis även gentemot andra, till exempel journalister, arbetsgivare, grannar och så vidare.

Man ska inte ens tala om att patienten är inlagd på en avdelning om det inte till exempel i journalen tydligt framgår att denna uppgift kan lämnas ut. Genom särskilda bestämmelser i patientsäkerhetslagen finns det emellertid undantag som innebär att personalen är skyldig att lämna ut en uppgift om att en viss person vistas på en sjukvårdsinrättning om den i särskilt fall begärs av till exempel en polismyndighet eller en åklagarmyndighet.

 

_______

 

viktigt.gif

Samma regler, utan undantag, gäller oavsett vem som är patient och vad patienten vårdats för.

Sekretessen gäller även efter det att man har slutat arbeta inom hälso- och sjukvården.

Vilka uppgifter omfattas av sekretessen?

Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera. Den här typen av uppgifter finns ofta i patientjournaler eller i anteckningar som förs på annat sätt. Men sekretessen gäller också sådant som patienterna eller deras närstående själva har berättat för vårdpersonalen.

 
 

KOMMENTARER:

  • Sanna säger:
    2014-01-09 | 07:21:59
    Bloggadress: http://insaniacparttwo.blogspot.se/

    Jättebra att detta tas upp!
    Delar det i min blogg!

    Svar: tack :)
    Läs här :)

  • Linda säger:
    2014-01-10 | 14:38:17
    Bloggadress: http://lindaalovgren.blogg.se

    Hur går man tillväga för att låsa journalen för somatiska vården eller andra vårdenheter?
    Jag vågar nämligen inte söka hjälp hos akutvården pga att jag blir otroligt dåligt bemött och behandlad när dem ser vilka diagnoser jag har.. Jag kan ligga hemma med njurstens smärtor och tveka en lång stund innan jag vågar åka in och om jag bryter armen så väljer jag nog hellre att försöka gipsa skiten själv..

    Svar: Hej du ringer till den enhet du vill låsa journalerna hos så ingen annan enhet ska läsa.De ska ha någon som är ansvarig för detta och som gör det.
    Läs här :)

Kommentera inlägget här: