Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Psykisk sjukdom - och kreativitet?

Kategori: Diskussion

Igår i P1 Sommar-program så var värden Simon Kyaga som är överläkare i psykiatri.
Intressant om korrelationen mellan psykisk sjukdom och kreativitet. Han tar även upp
hur media framställer psykisk sjukdom och lite av tabun..
 
 

Första meningen: "För några år sedan träffade jag en patient på den psykiatriska akutmottagningen i Stockholm."

Sista meningen: "Personer med psykisk sjukdom är inte bara sjuka, de är helt enkelt vanliga människor som drabbas av en sjukdom, fast, förstås, kanske lite mer framstående och kreativa än de flesta av oss."

 

I sin forskning, berättade han i sitt Sommarprogram, hittade de just detta samband. Kyaga och hans kollegor undersökte sambandet mellan psykisk ohälsa och kreativa yrken – ett samband som mycket riktigt fanns. Men det var inte bara personerna som led av psykotiska sjukdomar där verklighetsuppfattningen är förändrad som hade kreativa yrken, utan även deras friska släktingar.

Simon Kyaga och hans kollegors resultat möttes först med stor skepsis – ”skulle något så funktionellt som kreativitet vara förknippat med något så dysfunktionellt som psykisk sjukdom?” På julafton satt han och skrev om den artikel som skulle presentera resultatet, det skulle ta ytterligare flera månader innan de till sist lyckades få den publicerad. När resultaten väl nådde forskarvärden spreds den snabbt över hela världen.

Kyaga avslutar sitt Sommarprogram med att kritisera hur psykiskt sjuka personer dagligen möts av fördomar: ”Personer med psykisk sjukdom är inte bara sjuka, de är helt enkelt vanliga människor som drabbas av en sjukdom. Fast kanske lite mer kreativa och framstående än de flesta av oss.” 

Studien och artikeln som Simon Kyaga refererar till i sitt Sommarprogram hittar du i en länk nedan.

Om Simon Kyaga

Ingick i en forskargrupp som presenterade världens största studie på sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom. Nyheten spreds snabbt över hela världen. Doktorerade vid Karolinska institutet på detta samband i mars i år. Är vetenskaplig sekreterare i Svenska läkaresällskapet och Psykiatrifonden. Höll ett uppskattat TEDx-talk om relationen mellan galenskap och genialitet.

- För mer än tvåtusen år sedan frågade sig Aristoteles: Varför är det så att alla som blivit framstående inom filosofi, politik, poesi eller konst är melankoliker? I mitt Sommarprogram kommer jag ge svar på den frågan. Att Aristoteles hade rätt, varför han hade rätt, och vad det kan göra för att hjälpa oss att bekämpa en av vår tids största orättvisor. 

KOMMENTARER:

  • amanda säger:
    2014-06-28 | 19:45:29
    Bloggadress: http://amandacarlberg.com

    åh, ska absolut se till att lyssna på det programmet :)
    har tyvärr inget ljud på datorn, men får lyssna på iPaden eller nåt istället

    Svar: finns som podcast också...
    Läs här :)

Kommentera inlägget här: