Psykiatrin.blogg.se * 2008-2018

Den största bloggen om psykiatri 2008-2018. Nu nedlagd.

Självmordsstatistik

Kategori: Självmord

 


"Att tala om självmord innebär inte att man "sätter griller i huvudet" på människor. Däremot kan det få till följd att slumrande självmordstankar kommer upp till ytan, vilket kan vara bra. När tankarna blir medvetna, blir vi nämligen också medvetna om att vi behöver söka hjälp." ( NASP)

Se gärna vårat gamla självmordsinlägg här
som tar upp orsaker till att Leva, självmordstanks-distraktion, länkar, hjälp,
signaler för anhöriga.
 


Senaste självmordsstatistiken levereras här:

Från:
NASP vid Karolinska Institutet – Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa studie 2009.
De finns på www.ki.se/suicid, där står det mycket bra saker.


Senaste siffrorna 2007 NASP ( Sverige) :

1443 SJÄLVMORD PER ÅR
9156 SJÄLVMORDSFÖRSÖK PER ÅR

Om studien:
Man skiljer på "säkra" och "osäkra" självmord.

Enlig den Internationella klassifikationen för dödsorsaker och sjukdomar, ICD (International Classification of Diseases), är säkra självmord de fall då inget tvivel råder om det handlar om ett självmord eller ej, medan diagnosen osäkra självmord används när man är osäker på uppsåtet bakom dödsfallet, dvs. om det var en olycka eller avsiktlig handling

Registreringen av självmord
Från och med 1997 används den tionde omarbetningen av den internationella dödsorsaksklassifikationen (ICD-10) efter en förlaga som fastställts av Världshälsoorganisationen WHO.

Vi har inte siffror på alla fall av självmordsförsök eftersom statistik bara omfattar dem som har varit inlagda på sjukhus.


Lite länkar först som var bra:
Hur kan man förebygga självmord?

Faktorer bakom självmordsförsök

Myter om självmord




2009
Självmordsförsök i Sthlms Län och Sverige - KI uppdrag av Sthlm läns landsting


Självmordsförsök: Uppgifterna om självmordsförsök kommer från Socialstyrelsens
patientregister och omfattar (enligt ovan) alla personer som någon gång under året skrivits ut från slutenvården med självmordsförsök som huvuddiagnos (säker eller osäker diagnos).




2009
Självmord i Sthlms Län och Sverige - KI uppdrag av Sthlm läns landsting



Självmordstalet stiger med stigande ålder, men personer i gruppen 45-64 år visar för de flesta åren mellan 1980-2007 ett högre självmordstal jämfört med dem över 64 år. Vidare framgår att självmordstalen har sjunkit framför allt bland personer över 25 år, medan de yngsta (15-24 år) har haft en mer stabil utveckling och visar snarast en svag tendens till stigande självmordstal för det senaste decenniet.

Sett över hela observationsperioden 1980-2007, finns en antydan till ökning av
självmordstalen för flickor/unga kvinnor i åldersgruppen 10-14 och 15-19 år, medan gruppen 20-24 år visar en sjunkande trend. Även för det senaste decenniet finns en svag ökning av självmordstalen bland flickor/unga kvinnor i de två yngsta åldersgrupperna, och en utveckling mot stigande tal ses likaså för kvinnor 20-24 år.


Självmord (säkra och osäkra) är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-44 år bland män och den näst vanligaste bland kvinnor. I åldersgruppen 15-24 år, är självmord (säkra och osäkra) den vanligaste dödsorsaken för båda könen. Bland de yngsta är drygt vart fjärde dödsfall bland män, och vart tredje dödsfall bland kvinnor ett självmord (säker eller osäker diagnos). Nedan redovisas utfallet för 2007 för män och kvinnor i gruppen 15-44 år och även de yngsta separat (15-24 år).

Bortsett från det höga självmordsförsökstalet för 1987, det första året i observationsperioden, så är självmordsförsökstalet för 2007 det högsta som registrerats – 119,8 per 100 000 invånare, motsvarande 9 156 personer som behandlats i sluten vård för självmordsförsök 15 år ochäldre.

 

Obs! Detta är ett gammalt inlägg från 2010.
Vissa länkar kanske ej stämmer.
Inlägget går i repris för att det ska vara sökbart på google
samt andra inställningar
Kommentera inlägget här: